Akraba evliliği

11 yıl önce
Resim bulunamadı

Akraba evliliği sakat doğumlara sebep oluyorsa İslâm akraba evliliğine neden izin vermiştir? Sakat doğuma akraba evliliği değil, hastalık (kan uyuşmazlığı, ırsî hastalıklar…) neden olur. Yani her akraba evliliği sakat doğuma neden olmaz, sakat doğuma neden olan hastalıklardır, ırsî hastalık akrabada olsun veya olmasın fark etmez.

Akraba olmazsa bile hastalık nedeni taşıyan her insan sakat doğuma neden olur. Ama akraba olduğu halde hastalık nedeni taşımayan insan sakat doğuma neden olmaz. O halde yasak olan hastalık nedenleridir ( Kan uyuşmazlığı vs) akraba evliliği değil.

Kuran’ın ayetlerinden  herkesin ilk planda anlayacağı tek şey şudur: “Eğer istiyorsan ve münasip ise amcanın, halanın yada teyzenin kızı ile evlenebilirsin” yok eğer istemiyorsan Allah’ın emrettiği evlilik talimatlarının dışına çıkmış olmazsın.

Akıl sahibi her insanın fark edeceği ve bakanların da gayet açık ve net şekilde görebileceği gibi Ayette illa da Akraba ile evleneceksiniz diye bir kayıt yok… Böyle bir kayıt olmadığı gibi evlenmeyin diye bir kayıt yok. Zaten her akraba evliliği de sakat doğma neden olmaz !ilginçtir ” Kanal 7 ” adlı TV kanalında (15.02.2001 Tarihinde ) Türkiye’deki bir köyden haber yapılır : Tüm köy akrabadır ve hiç saat doğum yoktur, bir sakat doğum vardır o da dışarıdan bir kızla evlenen gencin çocuğu !

Kaldı ki bize göre insanlar bir kadın ve bir erkekten türemiş ve temelde bir çekirdek aileye dayanır. Ve hepsi uzun zaman geriye gidildiğinde akraba çıkar. Akraba evliliklerinde %100 problem çıkacak diye bir kayıt yok ki Rasulullah da yaptığı evliliklerinde akraba evliliğinden ziyade yabancılarla evlilik gerçekleştirmiştir.

 

İslam, akrabalar ile evliliği emretmemiş ama yasaklamamıştır da! (Ahzab, 50) Tıp ilmi de akrabalar arası evliliği yasaklamamıştır! Mesele, akrabalar içinde soya çeken bir hastalık olduğu olup olmamasıdır. Bu varsa, akraba evliliği sonucunda doğacak çocukların bu hastalığa yakalanma riski katlanır. Ama ailede herhangi bir hastalık yoksa, akraba evliliğinde bir sakınca yoktur ve aksine sakat doğum ihtimali de katlanarak azalır!

Olayın sağlık boyutundan daha çok ideolojik ve ekonomik boyutunun olduğunu da göz ardı etmemek gerekir. Çocuklarda büyüme gerilikleri, zeka geriliği, eklemlerde gelişme bozuklukları, erken doğum hatta ölü doğumda alkolün etkisi daha fazladır. Esas üzerinde durması gereken tehlike budur çünkü toplumda oldukça yaygın kullanılmakta ve devlet tarafının üretilmekte, çeşitli filmlerde özendirilmektedir. Ayrıca dikkat edilmesi ve tedbir alınması icap eden bir başka hususta, genler üzerinde mutasyon yapıcı, zararlı tesiri olan yapay ve hormonlu yiyecekler ile radyasyondur. Eğer mesele gerçekten sakat doğumlar ise, öncelikle bunlar üzerine durulması gerekir. (Doçent Doktor Lütfullah Cebeci, Yakın akraba evliliği ve genetik,s. 63) Yakın akraba evliliği genetik bakımdan da, hele toplumda genel bir gen kirlenmesinin söz konusu olduğu günümüzde, diğer evliliklerden daha riskli değildir. Yabancılar arası evlilikten sıhhatli bir çocuk doğar gibi bir garanti de yoktur. (Doçent Doktor Lütfullah Cebeci, Yakın akraba evliliği ve genetik, s. 72)

Ömrünün 40 yılını akraba evliliklerindeki genetik değişimleri araştırmaya adamış olan Dr. Alan H. Bittles, 2012 yılında Cambridge Üniversitesi yayınlarında bir kitap yayınladı ve kitabında akraba evliliğinin kısa vadede genetik hastalık riskini bir miktar artırmasına rağmen insanlık için yararlı olduğunu ve bu konunun tabu haline gelmiş bir abartı olduğunu ileri sürüyor. (Bittles AH. Consanguinity in context: Cambridge University Press; 2012 https://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-04/nesc-wnm042512.php

Bu tür evliliklerin çağdaş hukukta da meşru olduğunu bilmiyorlar. (Prof. Cafer Karadaş, Ateist ve deistlere cevap, s. 37)

.

.

 

Akraba evliliği Konusuna Ait Etiketler

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık